Turecka przekąska
Kuchnia turecka nie jest zbyt popularna w naszym kraju. Kojarzymy ją najczęściej z kebabem lub pieczoną jagnięciną a przecież Turcja jest krajem o bardzo rozbudowanej i niezwykle bogatej tradycji kulinarnej, którą z pewnością warto poznać. Szczególnie warte uwagi i polecenia są przekąski i przystawki, które możemy przygotować samodzielnie. Jedną z takich popularnych tureckich przekąsek są pieczone figi z serem feta i orzechami włoskimi. Spróbujmy je przyrządzić bo oprócz tego, że egzotyczne i bardzo pyszne to również są zdrowe. Połączenie słodkich fig ze słonym serem feta sprawdza się natomiast idealnie.
Właściwości zdrowotne fig
Figi to owoc bardzo egzotyczny i właśnie tak kojarzone są w naszym kraju jednak oprócz swojej egzotyki bardzo pozytywnie oddziałują na nasz organizm i są traktowane jako pożywienie o właściwościach leczniczych. W swym składzie mają wiele ważnych składników odżywczych i minerałów. Szczególnie korzystnie wpływają na układ krwionośny, nerwowy, pokarmowy oraz regulują działanie gospodarki hormonalnej. Figi mają dużą zawartość wapnia, wpływają zatem pozytywnie na zęby i kości oraz zapobiegają chorobom takim jak osteoporoza. Wspomagają także perystaltykę jelit i chronią je przed chorobami oraz nowotworami. Z uwagi na dużą zawartość witaminy D w swoim składzie są polecane wszystkim ponieważ właśnie tej witaminy najczęściej brakuje w naszych organizmach.
Figi ponadto obniżają ciśnienie, wzmacniają naczynia krwionośne i serce, zapobiegają anemii, chorobom serca, wylewom oraz udarom.
Składniki i wykonanie – kuchnia turecka
Do tej potrawy potrzebujemy tylko tych trzech składników, możemy zwiększać lub zmniejszać ich proporcje w zależności od naszych własnych upodobań i kulinarnych preferencji. Przygotowujemy więc figi, ser feta i orzechy włoskie.
Przygotowanie tego dania należy rozpocząć od przecięcia fig na krzyż i otwarcia ich. Następnie do środka fig należy włożyć niewielką ilość sera feta i włożyć do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika. Figi zapiekamy przez kwadrans. Po wyjęciu z piekarnika należy posypać je pokruszonymi orzechami włoskimi. I gotowe!
Najnowsze komentarze