Regulamin FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy  RejestracjaRejestracja  ProfilProfil  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości  ZalogujZaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Manipulator sterowany metodą PLAY-BACK
Autor Wiadomość
turboo_2607 
Newbie level 6

Wysłany: 2008-03-29, 15:45   Manipulator sterowany metodą PLAY-BACK

Witam, może wybrałem nieodpowiednią kategorię, ale w CNC też można programować play-back. Jak zrobic układ programowania 3 linii X,Y,Z w manipulatorze, działający na zasadzie play-back(czyli wciskamy guzik, "nagrywamy" ruch, wciskamy nastepny guzik i manipulator powtarza to co zaprogramowaliśmy) Manipulator będzie sterowany dżojstikiem od elektrycznych lusterek (obrót+góra-dół) oraz przełącznikiem od szyb (chwytanie), tak aby po każdym cyklu wrócił do punktu zerowego i tam odłożył przedmiot. Chyba potrzebny jest do tego silnik krokowy (ma się obracać o conajmniej 720 stopni) oraz dwa siłowniki (takie jak w centralnym zamku), Nie mam problemów z mechanicznym zbudowaniem modelu tylko z rozwiązaniami elektronicznymi (potrzeba chyba sterownik do silniczka krokowego oraz problem tkwi także w samym programowaniu play-back - nigdy nie byłem dobry w te rzeczy.)

Za pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich zajmujących się choć trochę mechatroniką.

Odpowiedz do tematu